2018. augusztus 9., csütörtök

BORÍTÓTERVEZŐ PÁLYÁZAT!

Forrás: www.dreamstime.com
 A pályázat eredeti kiírása itt található (facebook profil szükséges hozzá): Borítótervező pályázat kiírás

Éééééés indul a borítótervező pályázat!

 Mivel Róbert Katival csak lógatjuk a lábunkat, és a szerkesztést kiadtuk a háziállatainknak (fényképes bizonyítékok a különböző oldalainkon mindenütt), az új regény felöltöztetését is szeretném másokra bízni. Rátok, természetesen. Itt van néhány információ, ami segíthet a munkában.

Szerző és cím: Eszes Rita - Kicune (igen, így, magyaros helyesírással, ami tudom, hogy sokaknak szokatlan lesz elsőre, de ez a szabályos)

Besorolás: Vörös Pöttyös, ifjúsági regény

Műfaj: urban fantasy, mely napjainkban játszódik Oszakában, Japánban, augusztus és április között

Ajánló: Midori nem hétköznapi lány - persze, minden tizennyolc éves lány így érzi, de ő egy erdőben nevelkedett nagyanyóval, aki több mint kétszáz éves és rókává tud változni. Csakúgy, mint Midori, bár ő még éppen csak próbálja megtanulni és kitapasztalni a kicunék képességeit és titkait. A lány rókaalakban ismeri meg a vonzó és különleges Akirát. A fiú sokat mesél a rókának, de sejtelme sincs, hogy ő érti minden szavát. Csakhogy Midori nem mutatkozhatna rókaként egy ember előtt. Nagyanyó Oszakába küldi a lányt, hogy eltávolítsa Akirától. Midori próbál helytállni a nagyvárosi életben és a gimnáziumban, belekeveredik egy külföldi cserediákokból álló programba, barátokat talál, és persze nem tudja elfelejteni Akirát. De ha egy kicune magához vonz valakit, annak ára van... Létezik-e jó vagy rossz út? Lehet valakinek hatni az érzéseire? Akkor teszünk valakit boldoggá, ha elengedjük? Mennyi titok szövi át a rituális szabályokat követő, fegyelmezett japánok életét?


A főszereplőkhöz is adok néhány támpontot. Mivel ebből a regényből még nem ismerhettek részleteket (kivéve egyet, tegnap óta, itt az oldalamon), megpróbálom a külsejüket a saját vagy más szereplők szemén keresztül bemutatni. A történetet elmesélő Midori a könyv elején ünnepli 19. születésnapját. Így gondolkodik magáról:

„Hazudjak a származásomról? Mivel a nevem japán, az apám is nyilvánvalóan az volt. Anyámról kéne azt mondanom, hogy európai, lehetőleg hatalmas, vörös hajkoronával. Ez megmagyarázná az én haj- és szemszínemet. Nem hiszem, hogy anya megsértődne érte. Ő és apa mindketten úgy néztek ki, mint bárki más, fekete hajjal és sötétbarna szemekkel. Nekem viszont emberként is olyan színeim vannak, mint egy rókának, a hajam répavörös, a szemem sárgásbarna. Nagyanyó szerint azért ilyen erősek a rókás tulajdonságaim, mert mindkét szülőm képes volt az átváltozásra.”

A barátnője pedig ilyennek látja:

„– Keskeny arc, közel ülő szemek, lágy szemöldök, magas pofacsont. Akár egy mesebeli kicune. A hosszú nyakaddal, a magas termeteddel és a vékony alakoddal mindig kimonóban kéne járnod. (...) Tudod, mi lenne még tök jó? Befesthetném a hajad végét fehérre. És ha lófarokba fognád, pont olyan lenne, mint egy róka farka!”

Midori mellett fontos szereplő még Akira, akit ilyennek lát a lány:

„Beletúr lazán összefogott hajába és a füle mögé igazít egy elszabadult tincset. Az apja sokat veszekszik vele a hosszú haja miatt, pedig olyan, mint egy ifjú szamuráj. Pont olyan zárkózott és titokzatos.”

„ (…) olyan keserű mosoly játszik az arcán, mint egy sokat tapasztalt öregembernek. Utoljára még belenézek a szemébe. Szeretem a mélységét, a világ felé tanúsított érzékenységéről árulkodik, pedig csak tizennyolc éves, nemrég elmondta nekem, a születésnapján.”

„Pár pillanat és mellette állok. Észre sem vettem, hogy ilyen izmos lett, de a karja kőkemény, és azt hiszem, ideje elengedem, úgyhogy inkább a telefonom után kezdek kotorászni a táskámban. – A kikötői munka megtette hatását, jó erős vagy – habogom.”

A könyvben használt szimbólumok:

- A róka, akivé Midori át tud változni. Aki esetleg tavaly pályázott a Szelidíts meg!-hez, és úgy érzi, hogy az anyaga jó ide is, az nyugodtan használja fel ugyanazt – nem titkolom, nekem van három nagy kedvencem, akiket kifejezetten megkértem, hogy küldjék el a korábbi munkájukat.

- A csillaglabda, amiben a kicune az erejét hordja. Egy izzó, fénylő gömb, ami gyöngy méretűtől tenyérnyi nagyságúvá növekedhet, ahogy az ereje kiteljesedik. Nem kötelező elem, esetlegesen a róka alternatívája lehet.

- A tenger és az óceán, amit Midori imád, mert a szabadságot és az öntörvényűséget jelenti számára – erre többször hivatkozik, de ez sem kötelező, hiszen a történet alapvetően egy nagyvárosban játszódik, nem a tengerparton. Viszont, ha mégis megjelenik a tenger, akkor vad, sziklás mélységek kellenek, nem homokos strand.

- A történet kiinduló színtere egy Hakodate (Hokkaidó) melletti kis erdei kunyhó, ahol Midori a nagymamájával él, és ahonnan elindul. Utána végig Oszaka a háttér, egy mai, vibráló nagyváros. A tipikus japán szimbólumok (gésák, szamurájok, teaházak és a hófödte Fudzsi-szan) nem szerepelnek a könyvben, a cseresznyevirágzás viszont megjelenik a végén.

- Álarcok sem szerepelnek a történetben, de a rejtőzködés, a szerepjátszás kontra az igazi én felvállalása, visszatérő dilemma a regény során, és nem csak a főszereplő életében. Ezért róka-maszkos vagy legyező mögé búvó arcok jöhetnek, ha szeretnének.

A kiadó azt kéri, hogy a https://www.dreamstime.com/ és a https://hu.123rf.com/ oldalakon keressetek stock fotókat – itt találtam én is a fejlécben szereplő képet. De felhasználhattok saját képeket is, ami fontos, hogy jogtiszták legyenek.

Egy személy több munkát is leadhat, de ha csak betűtípust változtattok valahol, ott kérem, hogy a saját kedvenceteket küldjétek el, ne az összeset.

A képeket a FB oldalamra várom üzenetben, amiket aztán egy közös mappába fogok feltölteni, hogy mindenki megcsodálhassa őket és szavazhasson is rájuk. A pályázat végén kiválasztom az 5 db kedvencemet, amelyek mindenképpen a kiadóvezető elé kerülnek, az abszolút győztesem pedig a megjelenés után egy dedikált példányt kap ajándékba a könyvből. Fontos tudnotok, hogy a végső döntés a kiadó kezében van, de ez azt is jelenti, hogy amennyiben az általam kiemelt 5 munka nem elég meggyőző számukra, úgy a beküldött összes tervet áttekintik, függetlenül az én választásaimtól.

Határidő: 2018. augusztus 31. éjfél (haha, most visszanéztem, és tavaly is így volt. Most már minden évben borítóterveket kérek tőletek szülinapi ajándékként :)). Eredményhirdetés a rákövetkező napon.

Jó tervezést kívánok és köszönöm mindenkinek, aki megtisztel a munkájával!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése