2017. június 16., péntek

Tóth Eszter: Buksi és az eső

Ma egy kedves kis novellát hoztunk Tóth Esztertől:



Buksi és az eső

Aznap szó sem lehetett délutáni sétáról. Buksi a keskeny ablakpárkányra hajtotta fejét, és figyelte, ahogy az esőcseppek hangos koppanással az ablaküvegre érkeznek, majd versenyt futnak a keretig. Szomorúan gondolt arra, hogy ma sem találkozhat Kópéval és Cézárral a parkban. Nem hancúrozhatnak a friss, illatos fűben, ráadásul nagyon kíváncsi volt rá, hogy Cézár megbarátkozott-e már új lakótársával, aki elmondása szerint egy nyávogó kis szőrpamacs.
Buksi nem értette, miért sír az ég. Mostanában folyton ez ment. Hol hangosan zokogott, úgy hogy még az ablak előtti fákat is megcibálta, hol csak csendesen hüppögött éppen annyira, hogy bevizezze Gazdi haját, mikor leszaladt vacsorát venni.
Buksi arra jutott, bár nem sok mindent tudott a világ dolgairól, hogy az eget valami nagy bánat érhette. Pont úgy, mint Gazdit, amikor a múlt héten a Édesem örökre elment. Buksi akkor Gazdi lábához dörgölődzött, majd addig bökdöste az orrával, míg Gazdi végül el nem mosolyodott. Aztán elmentek sétálni, Gazdi sokat beszélgetett Cézár kétlábújával, és azóta minden rendben volt. Gazdi ismét sokat nevetett, és mindig neki adta az utolsó falatot a melegszendvicséből.
Buksi szerette volna az eget is így megvigasztalni. De hogy kezdjen hozzá? Hisz az égnek nem volt keze, mint Gazdinak, amihez hozzábújhatna, se arca, amit szeretettel megnyalhatott volna. Végül arra jutott az a legokosabb, ha elbeszélget vele.
– Ég! Miért vagy olyan szomorú? – Ám az ég nem válaszolt, ugyanúgy sírt tovább, mint eddig. Buksi arra gondolt, biztos nem hallotta őt, hisz az ég nagyon magason van, még a galambok fészkénél is magasabban.
– Hé, ég! Hallasz?! Miért vagy olyan szomorú? – kiabálta Buksi, olyan hangosan, ahogy csak a torkán kifért, hogy biztosan meghallható legyen odafenn.
– Buksi! Csend legyen! – szólalt meg Gazdi a kanapéról, ám Buksi nem figyelt rá. Gazdi nem értheti ezt. Az emberek mind olyan botfülűek, még azt sem értik, ha rendesen szólnak hozzájuk. Úgy festett, az ég is legalább ilyen buta volt, mert nem válaszolt. Helyette csak még keservesebb zokogásba kezdett.
Buksi kicsit elbizonytalanodott. Talán megbántotta a kiabálással? Lehet, hogy hallja őt, de nem tud válaszolni? Talán emiatt olyan szomorú? Mert nem tud kivel beszélgetni? Biztos nagyon magányosnak érzi magát.
– Semmi baj, ég! Ne legyél szomorú! Én bármikor beszélgetek veled, az se baj, ha nem válaszolsz. Sőt, megkérem a barátaimat is. Majd minden este elmeséljük, hogy mi történt velünk aznap. Jó lesz? De kérlek, ne sírj, mert akkor Gazdi nem visz el a parkba, és nem tudok találkozni Cézárral meg Kópéval.
Abban a pillanatban az ég mély, morgó hangon dördült egyet, majd elállt az eső. Buksi felvakkantott, majd Gazdira vigyorgott.
– Mi az, Buksi? – fordult felé Gazdi, majd meglepetten felkiáltott: – Még ilyet! Kisütött a nap! A meteorológusoknak tényleg nem lehet hinni, azt állították egész nap szakadni fog.
Buksi ismét vakkantott, majd azonnal az ajtó mellett termett. Gazdi elmosolyodott, és már nyúlt is a pórázért.
– Jól van, nagyfiú, irány a park!
A következő napokban olyan gyönyörű idő volt, amilyet már évek óta nem látott a város. Buksi büszkén mesélte el mindenkinek, hogy ez bizony az ő műve. A legtöbben hittek is neki, kivéve azt az izgága kis csivavát, meg a beképzelt pudli barátnőjét, de őket egyébként sem kedvelte.

Az ígéretéről sem feledkezett meg. Minden este elmesélte az égnek izgalmas kutya életének minden kis mozzanatát. Gazdi persze sokat morgolódott, hogy nem tud aludni, de idővel megszokta. Csak Cézár és Kópé gazdáinak panaszkodott egy kicsit, akiknek karikás szeme szintén arról árulkodott, hogy Buksi két barátja is betartotta a szavát. Buksi büszke volt rá, hogy ilyen jó barátai vannak. Remélte, hogy az ég soha többé nem lesz szomorú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése