2017. június 17., szombat

Rozenbach Titanilla: A nevezetes Feketeleves


A nevezetes Feketeleves

Budapesten évszázadok óta nagy hagyománya van a kávézásnak. Ám ha a jóakaratú kávékedvelő becsábult egy kávéházba, kedélyesen eltelt a nap, ő meg azon vette észre magát, hogy semerre sem haladt. E fifikás dilemma kiküszöbölésére születtek meg az első omnibuszkávézók a múlt század elején.
A legnevezetesebb egy Feketeleves névre hallgató járat volt, mely a mai Nagyvárad tér és a Népliget közt haladva dobogtatta meg a koffeinre szomjazó szíveket. Egy findzsányi boldogság, ez volt a legfeljebb nyolc utas befogadására alkalmas kávébusz mottója. Egy keménykötésű, félvak póniló húzta, tulajdonosa pedig egy Humbugli Béla nevű, világlátott öregúr volt, aki állítása szerint húsz országot bejárva leste el a kávépörkölés fortélyait.
Béla bácsit vérmes természete igen hamar hírhedtté tette. Vevőit mindig vörhenyes, robbanásra kész fejjel szolgálta ki, akár egy túlnyomás alatt levő kotyogós kávéfőző. Potrohosodásra hajlamos termetével, kopaszodó kobakjával összességében nem volt egy dalia, a Feketeleves kínálta minőséget viszont igencsak becsülték a népek, ez a siker pedig busás elégtételt nyújtott a vén kávémester számára, ha már a menyecskeszédítő külsőt nélkülöznie kellett. Fáradhatatlanul mérte a kormot, a buszra felpattanó tintanyalók voltak a legkedvesebbek számára, mert ezek kérték a legdrágább kávékat és fogyasztották a legtöbb süteményt. A diákokat és munkásokat már kevésbé szerette. Azok mindig a legolcsóbb feketére pályáztak, puszedlit meg csak akkor áhítottak mellé, ha akcióban adta. A gyerekekről meg egész különvéleménnyel bírt Béla bácsi.
Az egyik didergős őszi reggelen nyolcévesforma fiú szállt fel a buszra, a kis Ficzere Edvárd, akinek az apja tavaly pusztult el a téglagyári balesetben. Lerongyolódott micisapkáját tördelve állt meg Béla bácsi előtt.
– Egy csésze teát kérek – adta le ártatlan képpel a rendelést.
Béla bácsi még legénykorában termetes bajuszt növesztett, s ezt azóta háromszorosára hizlalta. Védjegynek is beillő jószág volt ez, szinte önálló életet élt, rossz nyelvek szerint borotva sem fogta. Amikor tulajdonosa felpaprikázta magát, vele együtt a bajusz is indulatba jött.
– Kikérem magamnak! – csapta le a tenyerét, mire a pulton pihenő, langymeleg pogácsával teli kosárka felbukfencezett a magasba. A gyerek megszeppent, de nem eléggé.
– Ezek szerint nem tetszik teát tartani?
– Nem tetszek sem teát, sem más kotyvalékot árulni. Nem uraságok ötórás partija ez. Itt csakis kőkemény, koncentrált feketekávét lehet kapni. Létezik abból minden variáns, gyengébb idegzetűek kedvéért gőzölt tejjel könnyítve. Fiúgyermekeknek tejeskávé, leánykáknak vaníliás egyszarvútej a kínálat. Na, melyiket kéred?
– Az egyszarvútejjel ugye csak tréfál a bácsi?
– Az egy habosra vert galuskával felfőzött ital, egy csepp mézzel a tetején adom. Hát még ennyit se tudsz? – perlekedett a kávémester, beszéd közben csúnya fintorokat követve el a bajuszával.
– Akkor hát tea nem is lesz?
Rossz ómen hétfő reggel kávébuszban teát kérni. E becses napon kiváltképp könnyű volt Béla bácsi lobbanékony természetét kihozni a sodrából.
– Hát minek nézel te engem, ebadta kölyke? Hogy én, Humbugli Béla okleveles kávéfőzőmester, egy ujjal is hozzáérjek egy szamovárhoz? – bődült el, azzal mérgében felkapott egy csokoládés csigát. – Nesze, ha már a kávét nem veszi be a gyomrod, fogjad ezt a csigabigát, csak ne idegesítsél tovább!
A gyereknek nem kellett kétszer mondani, a következő megállónál valósággal kimenekült a buszból, de előtte hálás pillantást vetett a bajuszra, meg a mögötte rejlő emberre.
– Miért mogorváskodik ennyit ezekkel az árvákkal? – szólt oda a busz egyik törzsvendége.
– Mert már így is túl sokan járnak ide kunyerálni. Gondolja el, mennyi jönne, ha még kedves is lennék! Így csak a bátrabbja mer felszállni a buszomra, csak az mer megküzdeni velem a csemegéért. Akinek pénze nincsen, legalább bátorsága legyen. Nyúlszívű gyereknek nem adok ám semmit – dörmögte Béla bácsi, azzal újratöltötte a briósos kosarat, hátha a Ficzere húga is felbukkan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése