2018. október 5., péntek

Aki író, olvasson!


Eljött az ideje, hogy visszakanyarodjunk az író dolgaihoz, és az egyes számú szabályhoz, amit olyan pongyola módon szépen átugrottam. Emlékeztek még? (Aki esetleg nem, ITT megtalálhatja a cikk első részét)

Szóval…

Olvass, hogy műveltebb légy!

Minél több könyvet elolvasol, úgy bővül a szókincsed, a látóköröd, választékosabban tudsz majd írni, megismersz más zsánereket, toposzokat, karaktertípusokat, és még sorolhatnám.

Olvass, hogy utazz!


Minden egyes könyv egy új világot nyit meg a számodra, ahol bejárhatod a múltat, a jövőt, és olyan tájakat ismerhetsz meg, ahol még nem jártál, szóval kalandra fel!

Olvass, hogy ismerkedj!

Na jó, ez most félreérthető volt.
Az is egy módszer, hogy könyvtárakba jársz randizni, vagy annyira belemerülsz egy könyv olvasásába (persze séta közben), hogy szépen belegyalogolsz egy helyes pasas karjaiba, de most nem ilyesmire gondoltam.
Ahogy a könyvek dimenziókapukat nyitnak új világokba, úgy az új világok szerves részei az emberek, idegen lények is, akiket megismerhetsz.
Ne várd, hogy szembejöjjön az utcán egy lovag vagy éppen Csubakka (kivéve, ha cosplayesek közé keveredsz, vagy éppen álmodsz), hanem végy elő egy jó kis könyvet!

Olvass, hogy fejlődj!

Ezt most egyrészt érzelmileg értem, és visszacsatolnék az előző pontokhoz: az új világgal és új emberekkel együtt új érzéseket is felfedezhetsz, amelyek által te is gyarapodsz, megismered, hogy másoknak talán másmilyen igényeik, vágyaik vannak, hogy talán ugyanarról a dologról másképpen vélekednek.

Másrészt viszont az olvasás fejleszti a vizuális képességed, a memóriád és a koncentrációd, ugyanis a filmekkel vagy az internettel ellentétben itt nem kapod meg készen a vizuális- és hanganyagot, ahhoz bizony meg kell dolgoztatnod az agyadat, hogy a papírra vetett szavak megelevenedjenek benned.

Olvass, hogy kreatívabb légy!

Az olvasás javítja a felfogóképességet, a problémamegoldó készséget és nem utolsó sorban a kreativitást, márpedig ezek nem elhanyagolhatóak, ha mi magunk is történeteket találunk ki.

Olvass, mert az olvasás egészséges!

Tudtad, hogy az olvasás kirángat a napi gondokból (vagy éppen alól?), és ezáltal csökkenti a stressz-szintedet?
Tudtad, hogy aki lefekvés előtt legalább 6 percet olvas (telefonon, tableten, számítógépen olvasott könyvre nem igaz!), az sokkal könnyebben alszik el?
Tudtad, hogy az olvasás segít a depresszión, illetve bizonyos mentális betegségeken?

Végszónak pár érdekesség még az olvasásról, amit talán szintén nem tudtál:
A "mély olvasás" során sokkal aktívabban működik az agyad beszéd-, látó- és hallóközpontja, ezért jobban is rögzülnek a dolgok.
A „mély olvasás” meghosszabbítja az életed. (1992 óta végeznek ezzel kapcsolatban hosszú távú kutatásokat.)
Az olvasással javítható az akusztikus diszlexia (akusztikus diszlexia, amikor a hallási kép alapján tévesztünk betűket össze: pl.: p=b), ugyanis ha többször olvastál egy adott szót, és láttad, hogy kell helyesen leírni, hiába hallod rosszul, tudni fogod, melyik a helyes alakja.

(Írta: LK)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése